Translate

Πέμπτη 21 Μαρτίου 2019

Εορτασμός 25ης Μαρτίου



Στον ιερό ναό του Αγίου Στεφάνου θα τελεστεί Πανηγυρική Δοξολογία τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2019 για τον εορτασμό της επετείου της Ελληνικής Παλιγγενεσίας καθώς επίσης γιορτάζουμε και τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου,τη χαρμόσυνη είδηση για τον Χριστιανισμό την επικείμενης γέννησης του Ιησού Χριστού. Μετά το πέρας της δοξολογίας θα γίνει κατάθεση στεφάνων στο μνημείο στη πλατεία του Αγίου Στεφάνου. 

Τρίτη 12 Μαρτίου 2019

Η κυρά-Σαρακοστή


Το έθιμο της κυρά-Σαρακοστής είναι από τα παλιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα, σήμερα όμως λίγο πολύ ξεχασμένο. Χρησίμευε πάντα ως ημερολόγιο για να μετράμε τις εβδομάδες από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς η κυρά-Σαρακοστή έχει 7 πόδια, ένα για κάθε εβδομάδα της περιόδου της Σαρακοστής. Πρόκειται για ένα έθιμο που τείνει στις ημέρες μας να εκλείψει, ενώ παλαιότερα το συναντούσαμε σε όλο τον ελλαδικό χώρο με διάφορες παραλλαγές και χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο που μετρούσε τις εβδομάδες της Μεγάλης Σαρακοστής.
Η κυρά-Σαρακοστή, στις περισσότερες περιοχές, ήταν μια χάρτινη ζωγραφιά, που απεικόνιζε μια γυναίκα, που έμοιαζε με καλόγριαμε 7 πόδια, σταυρωμένα χέρια γιατί προσεύχεται, ένα σταυρό γιατί πήγαινε στην εκκλησία και χωρίς στόμα γιατί νηστεύει. Στο τέλος κάθε εβδομάδας, αρχής γενομένης από το Σάββατο μετά την Καθαρά Δευτέρα, της έκοβαν ένα πόδι. Το τελευταίο το έκοβαν το Μεγάλο Σάββατο. Αυτό το κομμάτι χαρτί το δίπλωναν καλά και το έκρυβαν σε ένα ξερό σύκο ή καρύδι (περιοχή της Χίου), το οποίο τοποθετούσαν μαζί με άλλα. Όποιος το έβρισκε θεωρούνταν τυχερός και γουρλής. Σε κάποιες περιοχές, το έβδομο πόδι το τοποθετούσαν μες στο ψωμί της Ανάστασης και όποιος το έβρισκε του έφερνε γούρι.
Σε άλλες περιοχές της Ελλάδας, η κυρά-Σαρακοστή φτιάχνεται από ζυμάρι με απλά υλικά και, κυρίως, πολύ αλάτι για να μη χαλάσει. Εξάλλου, δεν τρωγόταν, αφού χρησιμοποιούνταν ως ημερολόγιο. Αλλού πάλι, την έφτιαχναν από πανί και τη γέμιζαν με πούπουλα.

Σάββατο 9 Μαρτίου 2019

Καλό ταξίδι Γεράσιμε ..

Το Σάββατο έφυγε από τη ζωή ο
 Γεράσιμος Λάμ. Γράψας (Σπράς) 
σε ηλικία 67 ετών.
Η Κηδεία θα γίνει στη  πόλη της Λευκάδας τη Δευτέρα 11 Μαρτίου στις 10:00πμ στη Παναγία των Ξένων.

Συλλυπητήριά στην οικογένεια του εκλιπόντος.

Επίσης ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξάνθειας ακύρωσε την προγραμματισμένη εκδήλωση της Καθαράς Δευτέρας λόγω πένθους. 

Καλό ταξίδι Γεράσιμε .. 

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019

"Κούλουμα στην Εξάνθεια"


Για αλλη μία χρονιά ο Πολιτιστικός Σύλλογος Εξάνθειας διοργανώνει την εκδήλωση
 ΚΟΥΛΟΥΜΑ ΣΤΗΝ ΕΞΑΝΘΕΙΑ .... 
τη Καθαρά Δευτέρα 11 Μαρτίου και ώρα 11:00 π.μ. στο Σπίτι του Χωριού.

 Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει σαρακοστιανά εδέσματα,ποτά καθώς και πολύ χορό και κέφι.Σας περιμένουμε λοιπόν την Καθαρά Δευτέρα για να γλεντήσουμε όλοι μαζί και αυτήν την χρονιά!

«Δήλωσέ το, για να το σώσεις»


Αυτή είναι η παρότρυνση του Κτηματολογίου προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων.
Η διαδικασία ένταξης στο Κτηματολόγιο έχουν προκαλέσει πανικό στους χιλιάδες ιδιοκτήτες που τρέχουν και δεν φτάνουν για να μην χάσουν τις περιουσίες τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις έως και 40.000 ακίνητα συνολικά σε όλη τη χώρα εκτιμάται ότι θα περάσουν στο Δημόσιο αυτή και την επομένη χρονιά αν οι ιδιοκτήτες τους δεν τα δηλώσουν στο Κτηματολόγιο.
Από το Κτηματολόγιο είναι ξεκάθαροι λέγοντας ότι όσοι δεν συμμετέχουν στη διαδικασία κτηματογράφησης, δηλαδή δεν προσκομίζουν κανένα χαρτί και δεν εντοπίζουν το ακίνητό τους, τότε το χάνουν.
Ήδη τη διετία 2017-2018, για 15.000 – τουλάχιστον – ακίνητα ξεκίνησε η διαδικασία για να περιέλθουν στο Δημόσιο σε 35 περιοχές σε όλη τη χώρα, οι οποίες εξαιρέθηκαν από τις τελευταίες ρυθμίσεις του περασμένου Δεκεμβρίου που προχώρησε το υπουργείο Περιβάλλοντος.
Η αντίστροφη μέτρηση έχει ήδη αρχίσει και όσα ακίνητα δεν δηλωθούν θα χαρακτηρίζονται ως «αγνώστου ιδιοκτήτη». Σε αυτήν την περίπτωση, οι ιδιοκτήτες αυτών των ακινήτων θα μπορούν να προσφύγουν δικαστικώς, αλλά μόνο για να διεκδικήσουν χρηματική αποζημίωση και όχι για να ανακτήσουν το ακίνητο, εκτός αν το ίδιο το Δημόσιο προκρίνει και μπορεί να τους το επιτρέψει.

Οι παρατάσεις

Σε ό,τι αφορά το νέο πρόγραμμα κτηματογράφησης που είναι σε εξέλιξη, σε αυτή τη φάση γίνεται η συλλογή δηλώσεων. Η διάρκεια της συλλογής δηλώσεων είναι τρεις μήνες για τους κατοίκους εσωτερικού και έξι για τους κατοίκους εξωτερικού. Το εξάμηνο όμως έχει στην πράξη γίνει κανόνας για όλους.
Η τελευταία παράταση που δόθηκε έως τις 5 Απριλίου 2019 αφορά τη συλλογή δηλώσεων στα Δωδεκάνησα. Σε ό,τι αφορά τις νεότερες παρατάσεις: στις 12 Μαρτίου λήγει η συλλογή δηλώσεων για τις περιοχές Αρτας, Πρέβεζας, Ιωαννίνων, Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας, Ροδόπης, Θάσου, Λάρισας, Θεσσαλονίκης, Γρεβενών και Δυτικής Αττικής. Εξι ημέρες αργότερα, στις 18 Μαρτίου, λήγει η προθεσμία για τη συλλογή δηλώσεων στις Περιφερειακές Ενότητες Λασιθίου, Πιερίας, Φθιώτιδας, Ευρυτανίας, Αργολίδας και Αρκαδίας.
Οι προαναφερόμενες περιοχές αναμένεται και αυτές με τη σειρά τους να πάρουν παράταση. 
Η συνήθης πρακτική είναι να δοθεί αρχικά ένας με ενάμιση μήνα παράταση και μετά σταδιακά η παράταση θα ανέβει στο τρίμηνο. Για τους κατοίκους εξωτερικού η προθεσμία, όπως προαναφέρθηκε, είναι έξι μήνες, αλλά υπάρχουν σκέψεις (και αιτήματα) με την παράταση να φτάσει τους εννέα μήνες ώστε να συμπεριληφθεί ολόκληρο το καλοκαίρι.

Το τελευταίο ταξίδι χωρίς επιστροφή και χωρίς επιβάτες...

Το τελευταίο του ταξίδι χωρίς επιστροφή και χωρίς επιβάτες ξεκίνησε ο Μάκης Βλάχος (Μπαρμπούτας)   ένας απο τους ιδιοκτήτες της ετα...